MANS LAND

Utställning på Dunkers kulturhus i Helsingborg mars – augusti 2012, Galerie Pi i Köpenhamn juli 2012, Qaqortoq Museum i Grönland december 2012, och därefter en rad andra museer i Grönland.

Grönland [Kalaallit Nunaat] [Grönländarnas land] är på många sätt ett fotografiskt överexponerat land. Detta var jag medveten om när jag 1991 för första gången landade i Narsasuaq i södra Grönland och seglade ut genom fjorden till Narsaq.

Men det visade sig att inte allt i Grönland är genomfotograferat. Jag fotograferade en man som vattnar sin trädgård och en annan som skördar rabarber i sin. En kvinna som plockar blommor och ett gäng ungar som spelar fotboll. Jag träffade hela tiden en massa människor som gjorde helt vanliga saker – i ett landskap som var lite annorlunda än vad jag var van vid.

Däremot tog det en hel del målmedvetet arbete för att finna en jägare som var villig att ta mig med på säljakt – det finns inte lika många fångstmän som trädgårdsodlare i Narsaq, så du går inte och snubblar över dem på samma sätt.

Under de första åren var jag mest i Narsaqs kommun. Men från 2000 och framåt har jag besökt de flesta städerna på Grönlands västkust – Ilulissat, Qeqertarsuaq, Qasigiannguit, Aasiaat, Sisimiut, Nuuk, Qaqortoq, Nanortalik. Från norr till söder. Och Narsaq igen, och igen och igen.

Jag har varit i Grönland 25 gånger och sammanlagt mer än ett år. Det är fotografierna som är i centrum och min ingång till Grönland.

Men i min bild av landet ingår mycket annat. De första åren läste jag ifatt de senaste månadernas grönländska tidningar – Sermitsiaq och AG – när jag var där. Under de senaste åren har jag varit på Sermitsiaqs webbplats nästan varje dag och jag konsumerar allt jag kommer över av böcker, tidningsartiklar, planer, rapporter och statistik om Grönland.

Det har blivit till utställningen MANS LAND.

Finn Larsen 2012

 

I samband med utställningen producerades en utställningskatalog i form av en tidning.

Läs vad Johan Malmberg, Helsingborgs Dagblad, skriver om utställningen på Dunkers kulturhus: Att vända världen rätt.

Se pressmeddelande och bilder från utställningen MANS LAND på Galerie Pi i Köpenhamn. (Kopenhagen Artguide)

Se och hör Finn berätta om sin utställning på Dunkers kulturhus:

Filmen ”Dumpen”

Filmen visar hur det ser ut på 18 soptippar i Grönland. ”Dump” är det danska ord som i Grönland används för ”soptipp”.

Dumpen – växande sopberg i Grönland, 2012, 26 minuter.
Foto: Finn Larsen. Redigering: Jeanette Land Schou. Musik: Jens Hendriksen.
Informationstexterna som visas i en del sekvenser i filmen är på svenska i denna version av filmen.

Here is an English version of the film ”The Dump”.

Her er en dansk version af filmen ”Dumpen”.

Her er en grønlandsk version af filmen ”Dumpen”.